października

Bridgestone Battlax Sport Touring T32 i T32GT wyznaczają nowe standardy w kategorii opon motocyklowych

• Battlax Sport Touring T32 wykorzystuje najnowszą technologię marki Bridgestone, Pulse Groove Pattern, która poprawia osiągi na mokrej nawierzchni.
  • W porównaniu z poprzednią wersją opony, Bridgestone Battlax Sport Touring T32 zapewnia o 7% krótszą drogę hamowania na mokrej nawierzchni i o 13% lepszą przyczepność.
  • Nowa linia opon GT dedykowana jest motocyklom wagi średniej i ciężkiej, cechują ją lepsza przyczepność na mokrej nawierzchni, a także o 10% większa żywotność w porównaniu z poprzednią wersją.

Bridgestone podnosi poprzeczkę wprowadzając na rynek nową oponę sportowo-turystyczną Battlax Sport Touring T32. Model T32, oraz dedykowany średnim i ciężkim motocyklom model T32GT, łączą w sobie wszystko to, czego potrzebuje kategoria motocykli sportowo-turystycznych w zakresie wytrzymałości, osiągów oraz bezpieczeństwa na drodze – w każdych warunkach pogodowych.

Nowa generacja osiągów na mokrej nawierzchni

Jedną z cech wyróżniających Battlax Sport Touring T32 jest lepsze zachowanie na mokrej nawierzchni w porównaniu z jej poprzednikiem, oponą Battlax Sport Touring T31. Dzieje się tak między innymi dzięki ulepszonej technologii mieszanki użytej do konstrukcji opony oraz przeprojektowaniu rzeźby bieżnika.

W nowej oponie zastosowano najnowocześniejszą technologię Bridgestone “Pulse Groove Pattern”, która łączy nacięcia o pulsacyjnym kształcie z niewielkimi deflektorami w centralnej części bieżnika. Takie rozwiązanie usprawnia odprowadzanie wody i optymalizuje prędkość jej przepływu przez złobienia opony. To z kolei poprawia poprzeczny drenaż wody, zwiększając tym samym jej przyczepność do podłoża i zmniejszając współczynnik poślizgu.

Oprócz rewolucyjnej technologii Bridgestone Pulse Groove Pattern, nowa opona różni się od swojego poprzednika układem nacięć w bieżniku: w nowej oponie zwiększona została liczba rowków, zoptymalizowane zostały kąty nacięć, ich usytuowanie oraz sztywność wzoru. Nawet 13-procentowy wzrost powierzchni styku opony z podłożem w porównaniu z jej poprzednią wersją, wpływa na ogólną poprawę wydajności na mokrych nawierzchniach. W porównaniu z poprzednim modelem, hamowanie na mokrej nawierzchni w przypadku Battlax Sport Touring T32 skrócono nawet o 7 procent.

Ulepszenia techniczne Battlax Sport Touring T32 mają nie tylko charakter wizualny. Ogromne wysiłki w zakresie połączenia konstrukcji i mieszanki zapewniają tej sportowej oponie turystycznej wyjątkowe właściwości jezdne na suchej i mokrej nawierzchni, a także doskonałą stabilność przy dużych prędkościach, na prostej drodze i na zakrętach.

W pełni dedykowana linia GT

Bridgestone opracował także oponę Battlax Sport Touring T32GT, w pełni dedykowaną średnim i ciężkim motocyklom. Nowa opona ma cechy techniczne i wzór bieżnika zgodne z wymaganiami tej bardzo specyficznej kategorii motocykli.

Także wersja GT bazuje na najnowocześniejszej technologii Bridgestone Pulse Groove Pattern, wspartej zoptymalizowanym położeniem i konstrukcją nacięć bieżnika w celu uzyskania optymalnej sztywności wzoru wymaganej w cięższych motocyklach. Te zalety, oprócz innych cech wydajności, umożliwiają lepsze osiągi na mokrej nawierzchni i lepszą przyczepność, a także 10-procentowy wzrost żywotności opony w porównaniu z poprzednią jej wersją.

Niesamowite osiągi w trudnych warunkach pogodowych

„Battlax T32 i T32GT to opony sportowe nowej generacji. Są one owocem specjalistycznej wiedzy technicznej i rewolucyjnych zastosowań technologicznych. Znacznie poprawiając przyczepność opony do podłoża stworzyliśmy produkt, który zapewnia niesamowite osiągi nawet w trudnych warunkach pogodowych. Opony T32 i T32GT to idealny kompan dla motocyklistów, zapewniający większe bezpieczeństwo na mokrej nawierzchni.” - mówi Nico Thuy, szef działu motocykli w Bridgestone EMIA.

Opony Bridgestone T32 i T32GT we wszystkich dostępnych rozmiarach będą dostępne na rynku wraz z początkiem 2021 roku.

Kontakt dla mediów: Patrycja Goździuk, mobile: +48 506 597 329, e-mail: p.gozdziuk@mediaforum.pl

O Bridgestone w Europie, Rosji, na Bliskim Wschodzie, w Indiach i Afryce:

Bridgestone w Europie, Rosji, na Bliskim Wschodzie, w Indiach i Afryce (BSEMIA), z siedzibą w Zaventem (Belgia), jest spółką zależną Bridgestone Corporation, wiodącego dostawcy nowoczesnych rozwiązań w zakresie zrównoważonej mobilności. Oprócz produktów premium, BSEMIA oferuje wciąż rozwijane rozwiązania w zakresie mobilności. Spółka obsługuje swoich klientów w rozległej sieci detalicznej z tysiącami punktów sprzedaży.

Wspólnie ze swoimi partnerami, Bridgestone kieruje się swoją globalną misją społecznie odpowiedzialnego biznesu - "Our Way to Serve". Wszystkie oddziały firmy angażują się w kształtowanie zrównoważonej mobilności i poprawę sposobu w jaki ludzie przemieszczają się, żyją, pracują i spędzają czas wolny.

Aby dowiedzieć się więcej na temat Bridgestone EMIA, zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.bridgestone.eu oraz www.bridgestonenewsroom.eu. Zapraszamy również do śledzenia nas na Facebooku, Instagramie, YouTube, Twitterze i LinkedIn.