lutego

Bridgestone jedną z najbardziej przyjaznych środowisku firm na świecie

Bridgestone

Bridgestone jedną z najbardziej przyjaznych środowisku firm na świecie

CDP już po raz drugi z rzędu wyróżnił Bridgestone jako globalnego lidera w zarządzaniu procesami ograniczającymi zmiany klimatyczne i emisję węgla do atmosfery. Firma nie ma sobie równych na świecie również w dziedzinie gospodarowania wodą i otrzymała najwyższą możliwą ocenę w Rankingu Zaangażowania Dostawców.

Bridgestone działa w myśl hasła „Our way to serve” i od wielu lat prowadzi szereg odpowiedzialnych społecznie projektów, których priorytetem jest ochrona środowiska oraz ludzkiego zdrowia i życia. Firma stworzyła przejrzysty i dopracowany plan funkcjonowania na najbliższych 30 lat. Jego podstawowym założeniem jest osiągnięcie równowagi pomiędzy dobrze funkcjonującym przedsiębiorstwem i naturą.

Grupa Bridgestone pracuje nad redukcją emisji CO2 na wszystkich etapach cyklu życia swoich produktów: od pozyskiwania surowców, przez dystrybucję aż do momentu wykorzystania wyrobów i późniejszej ich utylizacji. W ten sposób dokłada cegiełkę do tworzenia zrównoważonego i świadomego ekologicznie społeczeństwa.

Ranking Zaangażowania Dostawców został stworzony przez CDP w 2017 roku. W ramach inicjatywy ocenionych zostało ponad 3300 przedsiębiorstw. Najwyższą ocenę otrzymało jedynie 58 firm. Bridgestone został doceniony za wyjątkową dbałość o środowisko naturalne i stałe udoskonalanie procesów wpływających na zmniejszenie jego zanieczyszczenia.

CDP, dawniej „Carbon Disclosure Project”, to międzynarodowa organizacja pozarządowa z siedzibą w Wielkiej Brytanii, która gromadzi oraz ujawnia dane dotyczące zanieczyszczenia środowiska generowanego przez poszczególne przedsiębiorstwa i miasta. Działająca w imieniu globalnych inwestorów CDP zachęca największe firmy z całego świata do ujawniania danych dotyczących zmian klimatycznych, emisji gazów cieplarnianych, gospodarki wodnej oraz innych zagadnień związanych ze środowiskiem, jednocześnie oceniając je pod tym kątem.

Więcej materiałów można znaleźć pod linkami:

Strona Bridgestone dotycząca Społecznej Odpowiedzialności w Biznesie (CSR):

Raport firmy Zrównoważonego Rozwoju Bridgestone (2016):

Raport Roczny Bridgestone (2016):

Strona Internetowa poświęcona hasłu „Our Way to Serve”:

Firma Bridgestone umieszczona w rankingu „Water A List” prowadzonym przez CDP:

Zewnętrzna Ocena Firmy Bridgestone:

Kontakt dla mediów:

Łukasz Kwasiborski

Media Forum

mobile: +48 506 597 297

e-mail: l.kwasiborski@mediaforum.pl

O Bridgestone Europe

Bridgestone Europe, z siedzibą w Belgii, to spółka zależna Bridgestone Corporation, światowego lidera rynku opon i wyrobów z gumy. Bridgestone Europe działa w ponad 60 krajach i zatrudnia około 18 200 pracowników. Posiada 14 fabryk opon, nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe oraz tor testowy we Włoszech. Opony premium produkowane przez Bridgestone Europe są sprzedawane na całym świecie.

Więcej informacji o Bridgestone można znaleźć na stronach www.bridgestone.eu, www.bridgestonenewsroom.eu oraz na portalach Facebook, Twitter, Instagram i YouTube.