października

Bridgestone zaoferuje technologię DriveGuard Run-Flat w ramach głównych linii produktowych

BRIDGESTONE

Bridgestone – pierwszy producent opon, który wprowadził opony typu „run flat” w latach 80. – pozostaje pionierem w zakresie tej technologii i wprowadza do oferty nową linię produktową

Bridgestone – największy na świecie producent opon i wyrobów z gumy[1] – od wielu lat zapewnia rozwiązania rzeczywistych problemów napotykanych przez kierowców na drogach. Podróże przerwane przez przebitą lub uszkodzoną oponę powodują opóźnienia i niedogodności oraz mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Aby zwalczyć ten problem, Bridgestone ogłosił dzisiaj rozszerzenie swojej zastrzeżonej i rewolucyjnej technologii DriveGuard Run-Flat (RFT) na główne linie produktowe od listopada 2018 r. Jest to duży krok naprzód dla kierowców pod względem bezpieczeństwa, wygody i spokoju, ponieważ technologia DriveGuard RFT umożliwi im kontynuowanie podróży nawet w przypadku przebicia opony.[2]

Od niemal 90 lat firma Bridgestone daje kierowcom pewność dotarcia do celu przy zachowaniu największej możliwej wygody i bezpieczeństwa. W tym czasie firma przekształciła się z wiodącego producenta opon w lidera mobilności, a osiągnięcia w zakresie technologii Run-Flat miały kluczowe znaczenie dla tej zmiany. Bridgestone po raz pierwszy wprowadził tę technologię na świecie w latach 80. I rozwijał ją przez kolejne dziesięciolecia. Dzięki temu praktycznie każdy kierowca może teraz poznać płynące z niej korzyści, co jest zgodne z ciągłym zaangażowaniem firmy w zapewnienie bezpieczeństwa na drogach.

Wprowadzenie technologii DriveGuard RFT do linii produktowych Turanza, Blizzak i Weather Control

Nawet w obliczu przebitej opony, nieszczelności lub uszkodzenia technologia DriveGuard RFT umożliwia kierowcom zachowanie kontroli i kontynuowanie bezpiecznej jazdy przez 80 km z prędkością do 80 km/h.[3] Konsumenci będą teraz mogli doświadczyć tych istotnych korzyści związanych z bezpieczeństwem decydując się na zakup opon użytkowych z gam opon Turanza, Blizzak i Weather Control.

Dostępność technologii Run-Flat w ramach głównych linii produktowych na rynku wtórnym jest wyjątkowa w branży, ponieważ wszystkie inne marki opon ograniczają tę technologię do opon montowanych fabrycznie w określonych modelach samochodów. Opony firmy Bridgestone z technologią DriveGuard RFT można zamontować w każdym samochodzie wyposażonym w system monitorowania ciśnienia w oponach.

– Rozwój technologii Run-Flat jest bardzo ważny dla Bridgestone. Byliśmy pierwszą firmą, która dostarczyła ją konsumentom ponad 30 lat temu i od tamtej pory, nieprzerwanie, jesteśmy liderem tego segmentu. Nigdy nie wiadomo, co może pójść nie tak na drodze, ale nasze opony typu „run flat” zapewniają kierowcom spokój podczas podróży i gwarantują bezpieczne dotarcie do celu. Jest to istotne dla kierowców, a w przyszłości stanie się jeszcze ważniejsze z uwagi na autonomiczne samochody. Zwiększenie dostępności tej technologii i jej korzyści dla jeszcze większej liczby kierowców oznacza, że możemy zapewniać kierowcom możliwość kontynuowania podróży niezależnie od okoliczności – mówi Paolo Ferrari, dyrektor naczelny i prezes zarządu firmy Bridgestone EMEA.

Odwiedź stoisko Bridgestone na Targach Motoryzacyjnych w Paryżu (Pawilon 1, Stoisko 222), aby dowiedzieć się więcej na temat oferty premium firmy Bridgestone dotyczącej opon i rozwiązań w zakresie mobilności w dniach od 2 do 14 października 2018 r. (dni dla prasy: 2 i 3 października)

Kontakt dla mediów: Łukasz Kwasiborski, PR Manager, Media Forum: +48 506 597 297

O Bridgestone w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie (EMEA)

Jesteśmy odziałem z regionu EMEA największego na świecie producenta opon i wyrobów z gumy. Od prawie 90 lat gwarantujemy, że ludzie i towary wygodnie i bezpiecznie dotrą do celu podróży. Budzimy zaufanie tam, gdzie liczy się to najbardziej – na styku pojazdu z drogą. Jesteśmy doskonałymi chemikami, inżynierami i naukowcami. Pracujemy nad innowacyjnymi technologiami w jednych z najbardziej zaawansowanych fabryk i centr badawczo – rozwojowych w Europie. Bezkompromisowo koncentrujemy się na dostarczaniu rzeczywistych rozwiązań dla rzeczywistych problemów, z którymi kierowcy spotykają się na drodze każdego dnia. Prowadzimy ich, bez względu na wszystko.

Więcej informacji nt. Bridgestone EMEA można znaleźć na www.bridgestone.eu oraz na www.bridgestonenewsroom.eu, a także w Social Media: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter i LinkedIn.

1 Na podstawie sprzedaży opon w 2016 r. Źródło: Tire Business 2017 – Światowe rankingi producentów opon.

2 Przez 80 km z prędkością 80 km/h. Droga, jaką można przebyć po przebiciu opony, może różnić się w zależności od obciążenia pojazdu, temperatury zewnętrznej oraz gdy uaktywnił się system monitorowania ciśnienia w oponach.

3 Droga, jaką można przebyć po przebiciu opony, może różnić się w zależności od obciążenia pojazdu, temperatury zewnętrznej oraz gdy uaktywnił się system monitorowania ciśnienia w oponach.