marca

Daniel Giroud, dotychczasowy VP Retail Operations, nowym Chief Sales Officer w Bridgestone EMIA

Daniel Giroud, dotychczasowy VP Retail Operations,

nowym Chief Sales Officer w Bridgestone EMIA

• Daniel Giroud pracuje w strukturach Bridgestone EMIA od 2015 r. i do tej pory zarządzał procesem zmian w obszarze sprzedaży detalicznej.
  • Riccardo Cichi, dotychczasowy Chief Sales Officer, wraca do Stanów Zjednoczonych, gdzie obejmie analogiczne stanowisko w strukturach Bridgestone North America.
  • Zmiany personalne wejdą w życie 16 marca 2020 r.

Ambicją Bridgestone jest osiągnięcie pozycji światowego lidera w zakresie zaawansowanych rozwiązań mobilnych, a ogłoszona dziś zmiana w składzie kierownictwa firmy jest kolejnym krokiem w tym kierunku. Z dniem 16 marca 2020 r. Riccardo Cichi, dotychczasowy Chief Sales Officer w Bridgestone EMIA, ustąpi ze stanowiska, które piastował przez 3 lata i dołączy do zespołu Bridgestone North America w analogicznej roli. Riccardo Cichiego zastąpi Daniel Giroud, który obecnie sprawuje funkcję VP Retail Operations Bridgestone EMIA oraz CEO i Prezesa First Stop Europe.

Giroud dołączył do Bridgestone EMIA w 2015 r. i od tamtej pory odgrywa kluczową rolę w strukturach sprzedaży. Ma ponad 20-letnie doświadczenie w handlu, piastował liczne kierownicze stanowiska w przedsiębiorstwach z wielu różnych branż, w tym pełnił funkcję Dyrektora Operacyjnego w Marionnaud France. Na dotychczasowym stanowisku Giroud z powodzeniem odpowiadał za zwiększanie wyników Bridgestone EMIA w obszarze sprzedaży detalicznej, w tym wzrost ogólnej rentowności oraz opracowanie i wdrożenie strategii digitalizacji.

„Jestem bardzo dumny z awansu na stanowisko CSO w Bridgestone EMIA, z radością będę zarządzał tym wyjątkowym zespołem. Dzisiejszy rynek jest pełen wyzwań, ale obfituje też w możliwości. Wiem, że jesteśmy gotowi, żeby je wykorzystać - mamy odpowiednich ludzi, produkty, rozwiązania i ambicje. Musimy stale rozwijać naszą strategię w obszarze oferowanych produktów, z uwzględnieniem opon i innowacyjnych technologii, które generują wartość dodaną, a także w pełni wykorzystać potencjał wiodących rozwiązań Webfleet Solutions” – komentuje Daniel Giroud.

Laurent Dartoux, CEO i Prezes Bridgestone EMIA dodał: „W ostatnim czasie wytyczyliśmy kierunek strategicznych działań, które koncentrują się wokół opracowania i sprzedaży wysokiej jakości opon, wzmacniania naszych działań w zakresie rozwiązań i poszukiwaniu nowych możliwości biznesowych, jakie otwiera dostęp do cyfrowej analizy danych. Nasza sieć sprzedaży detalicznej to czynnik, który gwarantuje nam sukces we wszystkich tych obszarach. Dlatego też decyzja o objęciu stanowiska CSO przez Daniela, który ma olbrzymie doświadczenie w obszarze handlu detalicznego w naszym regionie, to bardzo dobra wiadomość dla firmy. Daniel będzie nieocenionym wsparcie dla całej organizacji w realizacji naszego założenia, by stać się światowym liderem zaawansowanych rozwiązań mobilności.”

Kontakt dla mediów: Katarzyna Jędrachowicz, mobile: +48 506 597 329, e-mail: k.jedrachowicz@mediaforum.pl

O Bridgestone w Europie, Rosji na Bliskim Wschodzie, w Indiach i Afryce (EMIA)

Jesteśmy odziałem z regionu EMIA największego na świecie producenta opon i wyrobów z gumy. Od prawie 90 lat gwarantujemy, że ludzie i towary wygodnie i bezpiecznie dotrą do celu podróży. Budzimy zaufanie tam, gdzie liczy się to najbardziej – na styku pojazdu z drogą. Jesteśmy doskonałymi chemikami, inżynierami i naukowcami. Pracujemy nad innowacyjnymi technologiami w jednych z najbardziej zaawansowanych fabryk i centr badawczo – rozwojowych w Europie. Bezkompromisowo koncentrujemy się na dostarczaniu rzeczywistych rozwiązań dla rzeczywistych problemów, z którymi kierowcy spotykają się na drodze każdego dnia. Prowadzimy ich, bez względu na wszystko.

Aby dowiedzieć się więcej na temat Bridgestone EMEA, zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.bridgestone.eu oraz www.bridgestonenewsroom.eu. Zapraszamy również do śledzenia nas na Facebooku, Instagramie, YouTube, Twitterze i LinkedIn.