października

Firestone wprowadza drugą generację opon całorocznych Multiseason

Legendarna amerykańska marka opon Firestone wprowadziła na polski rynek nową generację opon całorocznych Mulitseason. Od swojego poprzednika odróżnia ją krótsza aż o 14% drogą hamowania na mokrej nawierzchni i o 9% na suchej nawierzchni. Multiseason Gen 02 posiada również Certyfikat Alpejski 3PMSF, dzięki czemu zachowuje zgodność ze wszystkimi europejskimi przepisami dotyczącymi jazdy zimą.

Stworzone z myślą o każdych warunkach pogodowych

Już oryginalna wersja opony Firestone Multiseason została uznana za wyjątkową wielosezonową oponę turystyczną, ale firma Firestone była zdeterminowana by ją udoskonalić. Zoptymalizowano wzór bieżnika i powierzchnię styku z podłożem tak, aby umożliwić maksymalne odprowadzanie wody na mokrej nawierzchni i zapewnić precyzję prowadzenia na suchej drodze. Nowe rozwiązania udało się opracować dzięki szerokiemu zastosowaniu symulacji cyfrowych, potwierdzonych następnie w testach drogowych.

Podczas badań wykonanych przez TÜV SÜD, jednego z najbardziej uznanych europejskich instytutów badawczych, nowa generacja opon Multiseason wykazała wydajność hamowania lepszą o 9% na suchej nawierzchni i o 14% na mokrej nawierzchni. Opona uzyskała również ocenę B na europejskiej etykiecie opony w zakresie przyczepności na mokrej nawierzchni. Nowy model został również sprawdzony pod kątem właściwości użytkowych na zaśnieżonej nawierzchni. W rezultacie otrzymała certyfikat Alpejski 3 Peak Mountain Snow Flake (3PMSF), dzięki czemu Multiseason Gen 02 zachowuje zgodność ze wszystkimi europejskimi przepisami dotyczącymi jazdy zimą.

Tworząc nową generację opon Multiseason chcieliśmy zapewnić spokój ducha wszystkim kierowcom”, wyjaśnia Laurent Dartoux, Dyrektor ds. strategii i marketingu w Bridgestone EMEA. „Drogi mogą być suche w momencie wyjazdu z domu, mokre w drodze do pracy i zaśnieżone w drodze powrotnej. Dzięki drugiej generacji opon Multiseason kierowcy pozostaną bezpieczni i będą czuli, że mają kontrolę nad pojazdem przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych.

Zmniejszony opór toczenia

Kolejnym ulepszeniem w stosunku do poprzedniej wersji jest uzyskanie przez nową generację opon Firestone Multiseason współczynnika oporu toczenia na dobrym poziomie: większość rozmiarów otrzymało etykietę UE klasy C.

Opony wykazują również 20-procentową poprawę przebiegu.

Szeroki wybór rozmiarów

Opracowana i wyprodukowana w Europie nowa generacja opon Firestone Multiseason jest dostępna na rynku w wybranych rozmiarach już jesienią 2019 r. Pozostałe rozmiary zostaną udostępnione w styczniu 2020 r. Mając w ofercie 50 różnych rozmiarów od 13" do 18", nowa generacja opon Multiseason pokryje 90% zapotrzebowania rynku, a także 70% zapotrzebowania na felgi o dużej średnicy 17" i większe, które mogą być wykorzystane w większości samochodów osobowych i nieterenowych SUV-ów.

Kontakt dla mediów: Katarzyna Jędrachowicz, PR Manager, mobile: +48 506 597 329, e-mail: k.jedrachowicz@mediaforum.pl

O Firestone

Oferta opon Firestone opiera się na ponad stuletnim doświadczeniu w zakresie wytrzymałości i niezawodności. Nasza kultowa marka jest również dobrze znana ze swojej ciągłej działalności muzycznej dzięki Firestone LIVE, serii autentycznych wydarzeń muzycznych na żywo łączących muzyków i pasjonatów muzyki. W 1988 roku Firestone stała się częścią Bridgestone Corporation, największego na świecie producenta opon i ogumienia.

O Bridgestone w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie (EMEA)

Jesteśmy odziałem z regionu EMEA największego na świecie producenta opon i wyrobów z gumy. Od prawie 90 lat gwarantujemy, że ludzie i towary wygodnie i bezpiecznie dotrą do celu podróży. Budzimy zaufanie tam, gdzie liczy się to najbardziej – na styku pojazdu z drogą. Jesteśmy doskonałymi chemikami, inżynierami i naukowcami. Pracujemy nad innowacyjnymi technologiami w jednych z najbardziej zaawansowanych fabryk i centr badawczo – rozwojowych w Europie. Bezkompromisowo koncentrujemy się na dostarczaniu rzeczywistych rozwiązań dla rzeczywistych problemów, z którymi kierowcy spotykają się na drodze każdego dnia. Prowadzimy ich, bez względu na wszystko.

Aby dowiedzieć się więcej na temat Bridgestone EMEA, zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.bridgestone.eu oraz www.bridgestonenewsroom.eu. Zapraszamy również do śledzenia nas na Facebooku, Instagramie, YouTube, Twitterze i LinkedIn.