stycznia

Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie

Press Kit

Bridgestone na 88. Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie

Bridgestone, największy na świecie producent opon i wyrobów z gumy[1], powraca na 88. Międzynarodowy Salon Samochodowy w Genewie z imponującym przekrojem innowacyjnych technologii. Firma zaprezentuje swoje najnowsze rozwiązania dla samochodów osobowych. Szwajcarskie targi będą otwarte dla gości od 8 do 18 marca tego roku.

Bridgestone i Firestone wystawią swoje produkty w pawilonie nr 6, na stoisku nr 6253

Nowa opona turystyczna premium Bridgestone Turanza T005

Bridgestone zaprezentuje w Genewie swoją najnowszą letnią oponę turystyczną: Turanza T005. Opracowana i produkowana w Europie, Turanza T005 na tle konkurentów wyróżnia się znakomitymi parametrami na mokrej nawierzchni i zauważalnie zmniejsza zużycie paliwa. Zapewnia kierowcy pełną kontrolę nad autem w każdej sytuacji, bez względu na warunki atmosferyczne.

Turanza T005 została zaprojektowana tak, aby spełniała wymagania każdego użytkownika. Bridgestone zasięgnął opinii kierowców z całej Europy, żeby dowiedzieć się czego oczekują od opony turystycznej i lepiej poznać wyzwania, którym nowa opona będzie musiała sprostać na drodze. Analiza i zrozumienie potrzeb odbiorców pomogły stworzyć produkt, który doskonale sprawdza się w codziennym użytkowaniu, zwłaszcza w deszczowe dni.

Samochód solarny z wyposażonymi w technologię ologic oponami Bridgestone Ecopia

Uwagę odwiedzających stoisko Bridgestone na pewno przyciągnie thyssenkrupp blue.cruiser. To sportowy samochód zasilany energią słoneczną stworzony przez studentów Uniwersytetu w Bochum (Niemcy), którzy zajęli drugie miejsce w klasie Cruiser w wyścigu Bridgestone World Solar Challenge odbywającym się w Australii.

Na koła samochodu założono energooszczędne opony Ecopia z technologią ologic. Większa średnica opony pozwala zmniejszyć opory toczenia, a jej mniejsza szerokość obniża napór powietrza, co skutkuje niższym zużyciem paliwa i ogranicza emisję dwutlenku węgla.

Zespoły biorące udział w World Solar Challenge ścigają się w Australii na dystansie 3000 km w skonstruowanych przez siebie autach napędzanych energią słoneczną. W ubiegłym roku Bridgestone zaoferował doradztwo techniczne i opony Ecopia 21 teamom z całego świata, w tym czterem z Europy.

Koncepcyjne bezpowietrzne opony rowerowe

Na swoim stoisku Bridgestone zaprezentuje najnowszy koncept bezpowietrznej opony rowerowej (AFC). To innowacyjna konstrukcja łącząca ruchome, wykonane z żywicy termoplastycznej szprychy z gumowym bieżnikiem. Takie połączenie pozwala zapomnieć o sprawdzaniu ciśnienia, eliminuje ryzyko przebicia i jest przyjazne dla środowiska, ponieważ całość jest wyprodukowana z materiałów odnawialnych.

Opony klasy premium

Goście genewskich targów będą mieli również okazję przyjrzeć się flagowym produktom klasy premium z asortymentu Bridgestone:

DriveGuard oferuje kierowcom bezpieczeństwo i wygodę, pozwalając na kontynuowanie jazdy po przebiciu opony z prędkością do 80 km/h na dystansie nawet 80 kilometrów.[2] Opony mogą być stosowane w większości samochodów z systemem monitorowania ciśnienia kół (TPMS).

Dueler A/T 001 to mocna całoroczna opona typu all-terrain. Świetnie sprawdza się w trudnym terenie, ale zapewnia także bezpieczeństwo i doskonałą kontrolę na asfalcie.

Potenza S007 to sportowa opona zaprojektowana tak, aby zapewnić maksymalną przyczepność i fenomenalną czułość prowadzenia nawet przy prędkościach przekraczających 300 km/h.

Blizzak LM001 EVO to najnowsza zimowa technologia Bridgestone, dająca kierowcy pewność prowadzenia w bardzo niskich temperaturach.

Ecopia EP500 z technologią ologic to opona wybrana przez BMW na pierwszy montaż w modelu i3. Zapewnia dużą oszczędność paliwa oraz świetną przyczepność. Większa średnica opony pozwala zmniejszyć opory toczenia, a jej mniejsza szerokość obniża napór powietrza, co skutkuje niższym zużyciem paliwa oraz ogranicza emisję dwutlenku węgla.

Na stoisku Bridgestone pojawi się także najnowsze hybrydowe coupe ze stajni Lexusa – LC500h. Na kołach samochodu znajdą się 20 – calowe opony Turanza T005 z technologią Run Flat, dające poczucie bezpieczeństwa i pełnej kontroli nad autem.

Konkurencyjna oferta Firestone

W ciągu niespełna czterech lat Firestone zaprezentował sześć nowych opon oferujących doskonały stosunek jakości do ceny. Ciągłe inwestycje pozwoliły firmie na stworzenie nowoczesnego, niezawodnego i wydajnego ogumienia, które trafia w gusta i potrzeby wszystkich europejskich kierowców.

W Genewie zaprezentowane zostaną trzy modele:

Roadhawk oferuje najlepszą w swojej klasie przyczepność na mokrej nawierzchni, najkrótszą drogę hamowania na suchym asfalcie [3] i doskonałą wydajność.[4]

Multiseason to opona całoroczna przeznaczona do użytku w każdych warunkach. Dzięki niej żadna pogoda nie będzie wyzwaniem dla kierowcy!

Winterhawk zapewnia stabilność, responsywność i przewidywalność. To ogromne atuty w trudnych zimowych warunkach.

Goście szwajcarskich targów będą mieli także okazję bliżej poznać Firestone Live. Firma ponownie wyrusza w trasę, podczas której połączy fanów muzyki i artystów na kilku popularnych europejskich festiwalach. Marka znów wesprze też rozwój młodych talentów dzięki wielu lokalnym inicjatywom i konkursom.

Zapraszamy do odwiedzenia Bridgestone i Firestone na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie!

Kontakt dla mediów:

Łukasz Kwasiborski

Media Forum

mobile: +48 506 597 297

e-mail: l.kwasiborski@mediaforum.pl

O Bridgestone Europe

Bridgestone Europe, z siedzibą w Belgii, to spółka zależna Bridgestone Corporation, światowego lidera rynku opon i wyrobów z gumy. Bridgestone Europe działa w ponad 60 krajach i zatrudnia około 18 200 pracowników. Posiada 14 fabryk opon, nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe oraz tor testowy we Włoszech. Opony premium produkowane przez Bridgestone Europe są sprzedawane na całym świecie.

Więcej informacji o Bridgestone można znaleźć na stronach www.bridgestone.eu, www.bridgestonenewsroom.eu oraz na portalach Facebook, Twitter, Instagram i YouTube.

[1] Na podstawie sprzedaży opon w 2016 roku. Źródło: Tire Business 2017 – Globalny Ranking Producentów Opon

[2] Dystans możliwy do pokonania po przebiciu może być inny w zależności od obciążenia pojazdu, temperatury zewnętrznej i czasu uruchomienia systemu TPMS.

[3] Wyhamowanie na dystansie nawet do 3 metrów krótszym niż opony innych producntów. W teście wzięły udział opony: UniRoyal Rainsport 3, Kleber Dynaxer HP3, Fulda EcoControl HP, Nexen NBlue HD+. Test został przeprowadzony przez TÜV SÜD na prośbę Bridgestone, pomiędzy lipcem i wrześniem 2016 w ATP Papenburg, na oponach w rozmiarze 205/55 R16 91V. Opony zostały zakupione w europejskiej sieci sprzedaży przez TÜV SÜD. Samochód testowy: VW Golf 7. Raport nr 713086643.

[4] Lepsze wynii od konkurentów w przypadku aquaplaning na prostej drodze oraz na zakręcie. Test został przeprowadzony przez TÜV SÜD na prośbę Bridgestone, pomiędzy lipcem i wrześniem 2016. W teście wzięły udział opony: Firestone Roadhawk, UniRoyal Rainsport 3, Kleber Dynaxer HP3, Fulda EcoControl HP, Nexen NBlue HD+. Opony zostały zakupione w europejskiej sieci sprzedaży przez TÜV SÜD. Test przeprowadzony z użyciem samochodu VW Golf 7m na dystansie 20,000km. Raport nr 713086643-BM.