stycznia

Poznańska fabryka Bridgestone ciągle rośnie

Trwa rozbudowa fabryki Bridgestone Poznań. 20 stycznia odbyło się uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego symbolizujące rozpoczęcie kolejnego ważnego etapu tego procesu – budowy nowych hal produkcyjnych. Największy na świecie producent opon na inwestycje w stolicy Wielkopolski przeznaczy ponad 160 mln euro. Celem do wykonania do 2022 r. jest zwiększenie liczby produkowanych opon o 30% do 40 tysięcy sztuk dziennie.

Wszystkie już zakończone i trwające obecnie projekty składają się na bardzo ważną dla naszego zakładu inwestycję, którą rozpoczęliśmy jesienią 2017 r. Dotychczasowe etapy realizujemy płynnie, co bardzo nas cieszy. Obecnie jesteśmy w stanie osiągnąć spektakularny wynik produkcji 35 199 opon dziennie – ten rekord ustanowiliśmy 4 stycznia tego roku – mówi Roman Staszewski, Dyrektor Fabryki Bridgestone Poznań.

Bridgestone nie zwalnia tempa. Producent opon właśnie rozpoczął kolejny etap inwestycji, czyli budowę nowych hal przeznaczonych na cele produkcyjne. Będą to budynki o łącznej powierzchni użytkowej przekraczającej 50 tys. m2 dla Walcowni i Wulkanizacji. 20 stycznia odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod budowę tych obiektów.

Bridgestone jest jednym z największych pracodawców w Wielkopolsce. Cieszymy się, że firma chce inwestować w naszym mieście i że wciąż się rozwija. Dzięki rozbudowie hal produkcyjnych, Bridgestone będzie w stanie jeszcze mocniej przyczyniać się do pozytywnej sytuacji gospodarczej regionu. – powiedział podczas wydarzenia jego gość honorowy Jacek Jaśkowiak, Prezydent Miasta Poznania.

Rozbudowa poznańskiej fabryki to nie tylko nowe budynki, ale też nowe maszyny i wyposażenie produkcyjne. – Zainstalowaliśmy, instalujemy lub w najbliższej przyszłości zainstalujemy 67 nowych maszyn. Każde z tych urządzeń jest wyposażone w najnowocześniejsze dostępne na rynku rozwiązania techniczne – zaznacza Roman Staszewski.

Inwestycja „40K”

Wszystkie te działania mają na celu zwiększenie wydajności poznańskiej fabryki i podwyższenie wolumenu produkcyjnego do ponad 40 tys. opon dziennie, przy jednoczesnym podniesieniu komfortu pracy zatrudnionych osób dzięki automatyzacji i usprawnieniu procesów. W zeszłym roku jednym z ważniejszych wydarzeń dla firmy było otwarcie powiększonego magazynu wyrobów gotowych przy ul. Bałtyckiej w Poznaniu. Obecnie ma on 65 tys. m2 i można w nim pomieścić nawet milion opon. Inne zeszłoroczne inwestycje światowego giganta w stolicy Wielkopolski obejmowały rozbudowę nowoczesnej infrastruktury potrzebnej do realizacji tej olbrzymiej inwestycji. Zakończenie inwestycji planowane jest na 2022 r. – wtedy zakład osiągnie pełne moce produkcyjne.

Ten projekt to odpowiedź na cały czas rosnące zapotrzebowanie na nasze opony, w tym m.in. na wytwarzane w Poznaniu produkty premium marki Bridgestone – takie jak opony Turanza, których wysoka jakość jest ceniona na całym świecie – podsumowuje Roman Staszewski

Bridgestone ma stabilną pozycję wśród najważniejszych inwestorów w Wielkopolsce. Dwa z zakładów produkcyjnych – w Poznaniu i Stargardzie – są jednymi z najnowocześniejszych fabryk opon do samochodów osobowych i ciężarowych w Europie. Koncern zatrudnia niemal 2 tys. osób w poznańskim zakładzie.

Fabryka Bridgestone Poznań powstała w 1998 r. i jest jednym z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych japońskiego koncernu Bridgestone. Pracuje w niej obecnie niemal 2 tys. osób. Dzienna produkcja sięga tu ponad 30 tys. sztuk opon, a jej zakres jest rozległy – obecnie powstaje tu prawie 500 rodzajów wysokiej jakości radialnych opon do samochodów osobowych oraz 4x4 o rozmiarach od 14 do 24 cali. Bridgestone Poznań jako pierwsza i jedyna w Europie spośród wszystkich fabryk Bridgestone produkuje opony typu Run Flat. Produkty wytworzone w stolicy Wielkopolski trafiają do ponad 40 krajów na całym świecie.

Dodatkowych informacji udzielają:

Aleksandra Domejko